sweetwalk.blogg.se

Live your life! But follow mine!

Tentan..

Kategori: Den enda kategorin

Jag har antecknat massor, läst och lyssnat på inspelade föreläsningar. Men inte ett ord på pappret ännu, lite panik då tentan ska  in om exakt 45 timmar och 20 min! Så nu jäklar måste jag vara laddad för att börja få ner allt på papper! Öööös! För er som är nyfikna på tentafrågorna så är det dessa vi har den här gången: 

Fråga 1:

Diskutera teorierna om organisationer och ledarskap och deras utveckling från den klassiska teorin till postbyråkratiska eller postmoderna, lärande organisationer. Hur hänger idéerna samman med förändringar av samhället, synen på arbete etc? s. 85-92, 72

 Omfång: 2000 - 2500 tecken (utan mellanrum). 


Fråga 2:

Ericsson Telecom i Katrineholm, en mindre industristad i Södermanland, har fusionerats med ett brittiskt företag som tillverkar telefonväxelskåp. Tidigare har man köpt in skåp från detta företag och fabrikspersonalen i Katrineholm har tillverkat kretskort och enheter som man sedan satte in i skåpen. Informationen från ledningen är knapphändig. Snart är ryktesspridningen igång samt spekulationer att tillverkningen ska flyttas till Storbritannien och folk i Katrineholm kommer att bli övertaliga. Efter c:a ett halvår fick de veta att inga förändringar kommer att ske, tillverkningen kommer att fortsätta som vanligt, ingen blir övertalig.

Vad leder den tidiga situationen till, enligt teorier om organisationer och organisationsförändringar? Vad hade man kunnat göra annorlunda? Fokusera särskilt på koncernledningens, mellanchefernas och fabriksarbetarnas roller vad gäller kommunikation. Vilken syn på organisationer (utifrån organisationsteorin) samt tillhörande människosyn ligger till grund för agerandet, tror du?

Omfång: 2500-4000 tecken (utan mellanrum).

 

Fråga 3:

Föreställ dig att du har som uppdrag att utvärdera kommunikationen inom MKV på Högskolan Dalarna. eller den organisation som du undersökte i grupparbetet under kursen. Du får välja mellan att göra utvärderingen utifrån ett av följande perspektiv:
• Organisationen som arena för maktutövning.
• Organisationen som självlärande organisation.
Vad skulle du behöva veta om organisationen för att få ett bra underlag för din utvärdering av kommunikationen, givet det perspektiv du har valt? Redovisa inte enbart de aspekter som du anser vara nödvändiga att undersöka, utan argumentera också för varför just dessa är viktiga.

Omfång: 2 500 - 3 000 tecken (utan mellanrum)


Följande uppgifter skall redovisas skriftligt och enskilt. Underlaget till tentan utgörs av den förtecknade kurslitteraturen (referenser till föreläsningarna är med andra ord inte tillåtna). Redovisningen skall lämnas i kursrummet för MK 1009 under fliken inlämning senast den 28 mars kl 13 2013. Försent inlämnade tentor granskas inte.

 

Redovisningarna på de tre uppgifterna bedöms var och en för sig med betygen U, G eller VG. För godkänt resultat på hemtentan som helhet krävs att samtliga uppgifter skall vara betygsatta med lägst betyget G. För betyget VG på hela tentan krävs att två av uppgifterna bedöms med betyget VG. Underkänd tentamen måste göras om; en omtenta med nya uppgifter kommer att finnas tillgänglig i kursrummet två veckor efter resultatet på denna tenta meddelats.

 Samtliga uppgifter skall vara redovisade för att tentan skall betraktas som inlämnad; tentor som bara besvarats delvis granskas inte.

 Följande kriterier används vid bedömningen av redovisningarna: Är svaret på uppgiften relevant? Återge inte allt stoff som finns i litteraturen i anslutning till det uppgiften gäller, utan begränsa din redovisning till de aspekter som är relevanta. Hur väl har det stoff som finns i underlaget utnyttjats? Se till att suga ut mesta möjliga av litteraturunderlaget; poängen är ju att verkligen använda texterna så mycket som möjligt. Har underlaget använts på ett självständigt sätt? Du skall visa att du har förstått textens innehåll och att du kan tillämpa detta innehåll. Undvik att återge texten mer eller mindre ordagrant, utan sammanfatta det som är relevant med egna ord. Är svaret på uppgiften heltäckande? Det är viktigt att samtliga aspekter av uppgiften är behandlade.

Observera det omfång som finns angivet i anslutning till varje uppgift. Observera också att du måste ange referenser till den litteratur som du använder dig av (använd Harvard-systemet, med parenteser). 



Kanske inte alls intressant för många, men kan kanske vara kul för er som är nyfikna på hur en hemtenta kan vara uppbyggd :)


NU SKA JAG ÖSA!
Blir nog inget mer blogginlägg förrän tentan är klar I guess! 
Men då vet ni i alla fall varför - just nu måste jag fokusera..
xoxo Hanna

 

 

 

 

 

.



 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: